Jesuit Missionaries Building a Global Network Eighteenth-Century Exploration of the World in the Name of God A Story of Disjointed Memory - Classen, Albrecht (Annales Missiologici Posnanienses, 2014)
Odnoszący wyjątkowe sukcesy misyjne jezuici działali także w północnym Meksyku, na obszarze dziś określanym jako pustynia Sonora, obejmującym meksykański stan Sonora i amerykański stan Arizona. Na początku XVIII wieku coraz liczniejsi niemieckojęzyczni jezuici przybywali do pracy nad głoszeniem słowa Bożego w szerokiej sieci placówek założonych przez pionierskiego misjonarza Eusebia Kino (zm. 1711). Badali także usilnie to terytorium, pozostawiając liczne relacje dotyczące ich osiągnięć. Zostali usunięci ze swych misji w 1767 roku (powszechna kasata nastąpiła w 1773), ale zdążyli odnieść duże sukcesy w pracy z ludnością rodzimą. Ich sprawozdania okazują się wysoce interesujące jako historyczne, antropologiczne, religijne i naukowe dokumenty, szczególnie ważne dla historii misji.