Wanda Maria Błeńska and her contribution to fight against leprosy in the world - Łukaszyk, Andrzej (Annales Missiologici Posnanienses, 2015)
Artykuł zawiera biografię oraz informacje z zakresu działalności zawodowej i społecznej dr Wandy Marii Błeńskiej (1911-2014), postaci szlachetnej w pełni poświęcającej się udzielaniu pomocy medycznej i humanitarnej chorym w Afryce i innych krajach świata. Podczas studiów medycznych na Uniwersytecie Poznańskim (1928-1934) Wanda Błeńska uczestniczyła w działalności akademickich kół misyjnych, pełniąc m.in. funkcję redaktora Annales Missiologicae. Po studiach specjalizowała się w zakresie serologii i mikrobiologii w Państwowym Instytucie Higieny w Warszawie. W latach czterdziestych studiowała medycynę tropikalną w Hamburgu i Liverpoolu, aby spełnić swoje marzenia o pracy jako lekarz na misjach. W roku 1950 przybyła do Ugandy (Afryka), a w 1951 została dyrektorem medycznym ośrodka leczenia trędowatych w Bulubie-Nyenga. Kierowała tym ośrodkiem przez 32 lata, a przez następne 10 lat była konsultantem medycznym tego ośrodka, zajmując się doskonaleniem młodych lekarzy oraz szkoleniem studentów i pomocniczego personelu medycznego. Przyczyniła się walnie do rozwoju szpitala w Bulubie oraz doskonalenia systemu opieki zdrowotnej dla trędowatych w Ugandzie i innych krajach afrykańskich poprzez założenie szkoły kształcącej medyczny personel pomocniczy dla kilku krajów afrykańskich oficjalnie nazwanej Wanda Błeńska Training Center. Po powrocie w roku 1993 do Poznania, prawie do końca życia, prowadziła działalność edukacyjną, charytatywną, organizacyjną, wychowawczą i społeczną. Była współzałożycielem fundacji Redemptoris Missio. Za swoje osiągnięcia otrzymała liczne wyróżnienia, m.in. medale papieży Jana XXIII, Pawła VI i Jana Pawła II, prezydentów RP Lecha Wałęsy i Bronisława Komorowskiego oraz tytuł doctor honoris causa Akademii Medycznej w Poznaniu.