Pomoc dla misyjnych ośrodków medycznych na tle globalnej ochrony zdrowia - Pawłowski, Zbigniew (Annales Missiologici Posnanienses, 2015)
Intensywny rozwój światowych programów ochrony zdrowia spowodował zmiany w zakresie opieki zdrowotnej i prewencji chorób w misyjnych ośrodkach medycznych. Instytucje religijne nadal odgrywają istotną rolę w ochronie zdrowia, zwłaszcza wśród biednych peryferyjnych populacji. Jednakże pomyślna współpraca z narodowymi instytucjami zdrowia wymaga wielu kompromisów, głównie w zakresie specyficznej tożsamości religijnych instytucji. Dotyczy to szczególnie wdrażania niektórych międzynarodowych standardów nowoczesnej diagnostyki, leczenia i prewencji niedocenianych chorób tropikalnych. Racjonalne światowe wskazania nie zawsze mogą być zastosowane z uwagi na miejscową sytuację i emocje właściwe odmiennym kulturowo społecznościom w rozwijających się rejonach świata. Dlatego nader istotna jest rola krajowych towarzystw medycznych i lokalnych episkopatów . Postęp wiedzy medycznej dotyczącej form opieki zdrowotnej i prewencji chorób wymaga istnienia dobrze zaopatrzonych i sprawnie prowadzonych misyjnych ośrodków medycznych i edukacyjnych. Ośrodkom medycznym potrzebna jest zewnętrzna pomoc do czasu, gdy kraje rozwijające będą mogły samodzielnie rozwiązywać swoje problemy zdrowotne. Opisane i poddane dyskusji jest ponad 20-letnie doświadczenie Fundacji „Redemptoris Missio” w Poznaniu w udzielaniu pomocy ośrodkom medycznym prowadzonym przez misje katolickie.