Przekształcanie głosów osób wykluczonych z globalnego świata - Nellas, Suzette (Annales Missiologici Posnanienses, 2023)
Celem artykułu jest ukazanie w perspektywie globalizacji – jako głównego wyzwania dla współczesnej ewangelizacji – znaczenia kultury spotkania. Okazuje się, że misjologiczna koncepcja dialogu może stanowić motor transformacji i przywracania godności ludziom żyjącym na peryferiach współczesnych społeczeństw. Dialog życia i działania jako jedno z narzędzi ewangelizacji i promocji dobra może prowadzić do powstawania strukturalnie stabilnych społeczeństw zakorzenionych w Ewangelii.