Maryjny tytuł „Królowa misji” w interpretacji papieża Franciszka - Wojtczak, Adam (Annales Missiologici Posnanienses, 2024)
Ze zbawczą misją Jezusa Chrystusa i Kościoła ściśle powiązana jest Maryja. Choć nie otrzymała Ona wprost apostolskiego posłannictwa, to jednak Jej wkład w działalność ad gentes uprawnia Ją do zajmowania miejsca przed apostołami. Z tego względu posoborowi papieże przyznali Jej tytuł: „Gwiazda ewangelizacji”. Używa go też papież Franciszek, ale zwykle wtedy, gdy chce wskazać, że Maryja jest „misyjnym wzorem dla Kościoła”. Uwydatniając Jej macierzyńskie wspieranie misjonarzy, mówi o „Matce uczniów–misjonarzy” lub „Matce ewangelizacji”. Podkreśla też, że była Ona „pierwszą uczennicą–misjonarką swojego Syna Jezusa”. Powyższe określenia cechuje aspektowość, oddają one wielostronny wpływ Maryi na misyjną posługę Kościoła. Spina je ze sobą w spójną całość tytuł: „Królowa misji”. Choć nie pochodzi on od Franciszka, to jednak papież stosuje go najczęściej, ponieważ, jego zdaniem, najpełniej wyraża on odniesienie Maryi do ewangelizacyjnej misji Kościoła. Interesujące i pożyteczne jest przybliżenie jego teologicznej wymowy – tym bardziej, że Franciszek nie przedkłada jej wprost. Dlatego niniejszy artykuł podąża śladami wielu jego wypowiedzi, żeby wydobyć z nich teologiczne przesłanie tytułu: „Królowa misji” i zarazem odkryć oryginalność Franciszkowej interpretacji.