Początki chrześcijaństwa w Irlandii - Grzybowska, Anna (Annales Missiologici Posnanienses, 2024)
Artykuł ten ma na celu opisanie wczesnych etapów chrześcijaństwa w Irlandii, jak również początków, rozwoju i ekspansji irlandzkiego ruchu monastycznego. W artykule uwzględniono także niektóre staroceltyckie wierzenia i elementy miejscowej kultury oraz ich wpływ na proces dalszego scalania się obu kultur.