Antoni Kurek OMI (1931–2014): nestor polskich oblatów–misjologów - Różański, Jarosław (Annales Missiologici Posnanienses, 2024)
Celem artykułu jest zwięzłe przedstawienie życia i naukowej twórczości o. Antoniego Kurka OMI, nestora polskich oblatów–misjologów, z okazji dziesiątej rocznicy jego śmierci. Obok dwóch wybitnych misjologów werbistów, o. Feliksa Zapłaty i o. Władysława Kowalaka był on w Polsce pionierem tej subdyscypliny teologicznej, rozwijanej w akademickim ośrodku warszawskim (ATK/UKSW]). W kontekście rodzinnego dziedzictwa religijnego i regionalnego oraz lat życia i posługi oblackiej autor artykułu przywołuje dokonania pracy naukowo-dydaktycznej o. A. Kurka. Wskazuje na afrykańskie źródła jako centrum badawczych zainteresowań profesora misjologii ATK/UKSW oraz na szerokie pole pracy naukowo-dydaktycznej.