Służba Kościołowi misyjnemu w życiu i posłudze ks. Mariana Batogowskiego - Adamiak, Grzegorz (Annales Missiologici Posnanienses, 2024)
Artykuł prezentuje postać i posługę misyjną ks. Mariana Batogowskiego. Był on pierwszym kapłanem diecezji płockiej, który wyjechał na misje po zakończeniu Soboru Watykańskiego II. Prowadził działalność ewangelizacyjną w Indiach w latach 1968–1973. Po powrocie do kraju pracował w centrali krajowej Papieskich Dzieł Misyjnych, odpowiedzialnej za animację misyjną Kościoła w Polsce. Od 1975 r. był zaangażowany także w duszpasterstwo parafialne. Przez cały czas włączał się w animację misyjną publikacjami na łamach „Tygodnika Powszechnego” i „Biblioteki Kaznodziejskiej”. Jest przykładem kapłana zaangażowanego w dzieło misji ad gentes poprzez pracę na terenach misyjnych i animację misyjną w kraju.