Wokół koncepcji wolności religijnej. Księga Jubileuszowa dla Profesora Eugeniusza Sakowicza. T. 4. Warszawa 2024 (recenzja monografii, s. 478) - Piasecki, Piotr (Annales Missiologici Posnanienses, 2024)
Problem badawczy monografii koncentruje się wokół zagadnienia wolności religijnej w kontekście kultury dialogu na płaszczyźnie społecznej, politycznej, religijnej i etycznej. Wnioski wynikające z przeprowadzonych i opublikowanych badań sprowadzają się do stwierdzenia, iż wolność religijną można przede wszystkim zapewnić i respektować dzięki prowadzonemu dialogowi w różnych przestrzeniach i płaszczyznach: religijnych, społecznych, kulturowych. Publikacja będzie służyła pomocą badaczom zajmującym się problemami związanymi z kulturą dialogu, godnością człowieka i respektowaniem jego praw do swobodnego praktykowania przekonań religijnych i wolności religijnej.