O opiece zdrowotnej w Ugandzie, drugiej Ojczyźnie dr Wandy Błeńskiej - Magowska, Anita (Annales Missiologici Posnanienses, 2015)
Artykuł przedstawia rozwój opieki zdrowotnej w Ugandzie w czasach, kiedy pracowała tam dr Wanda Błeńska (1911-2014). Ma za cel wyjaśnienie medycznych i kulturowych aspektów jej działalności lekarskiej w Afryce.