Praca lekarska dr Wandy Błeńskiej jako przykład holistycznego podejścia do pacjenta - Rehlis, Norbert (Annales Missiologici Posnanienses, 2015)
Światowa Organizacja Zdrowia definiuje zdrowie jako nie tylko brak choroby czy kalectwa, lecz stan kompletego fizycznego, psychicznego i społecznego dobrostanu. Definicja ta promuje holistyczne podejście do zdrowia pacjenta. Rozwój nauk medycznych sprzyja fragmentalizacji medycyny. Nowe pokolenia lekarzy potrzebują wzorców, które potrafią podnieść rangę zawodu lekarza i przeciwstawić się negatywnym trendom związanym z fragmentalizacją medycyny oraz komercjalizacją w sektorze zdrowia. Za wzorzec podejścia holistycznego zaproponowano dotkor Wandę Błeńską, lekarkę trędowatych z Ugandy. Doktor Błeńska starała się zrozumieć chorych na trąd i pomagać im na wszystkich płaszczyznach. Jej praca obejmowała nie tylko leczenie trądu jako choroby zakaźnej, ale także rehabilitację, zabiegi operacyjne poprawiające wygląd i sprawność chorych oraz wpływ na otaczające środowisko w celu zapewnienia pacjentom jak najwyższych możliwych standardów zdrowia. Doktor Błeńska zostawiła młodym pokoleniom lekarzy przesłanie, że zawód lekarza to przede wszystkim powołanie, a troska o pacjenta powinna wypływać z chęci pomocy choremu, a nie z oczekiwania zysku, oraz że w każdym pacjencie należy widzieć człowieka i traktować go podmiotowo i holistycznie.