Chrzest w Kościele nubijskim – próba rekonstrukcji liturgii w świetle analizy baptysteriów i wschodnich tradycji chrześcijańskich - Mich, Katarzyna Anna (Annales Missiologici Posnanienses, 2015)
Choć dowody archeologiczne wskazują, że chrześcijaństwo istniało w Nubii przed oficjalnymi misjami ewangelizacyjnymi z Bizancjum, to jednak nie miało ono jeszcze formy scentralizowanej. Misje cesarskie Justyniana i Teodory ugruntowały nową wiarę, a także spowodowały, że chrześcijaństwo nubijskie zaczęło wznosić monumentalne świątynie poświęcone nowemu Bogu. Na podstawie badań baptysteriów nubijskich, a także ówczesnych liturgii chrzcielnych na Wschodzie, podjęta została próba rekonstrukcji liturgii chrzcielnej w Nubii, przede wszystkim w rejonie dongolańskim, na terenach królestwa Makurii.