Nowe narodziny w Chrystusie. Ujęcie neoewangelikalne - Krauze, Łukasz (Annales Missiologici Posnanienses, 2024)
Wezwanie do nawrócenia ma swoje korzenie w Ewangelii. Na tej podstawie kaznodzieje ewangelikalni wzywają swoich słuchaczy, aby ci odwrócili się od grzechów, żałowali za nie oraz uwierzyli w Jezusa Chrystusa. Przepowiadanie pozbawione tego orędzia nie ma sensu. Odbiera słuchaczowi możliwość przebudzenia do chrześcijańskiego życia oraz wrastania w wierze. Konwertyzm to przekonanie, że życie każdego człowieka potrzebuje zmiany, nadania mu nowego kierunku. Jednym z istotnych elementów konwertyzmu są nowe narodziny w Chrystusie.