Keyword binding as a method of reducing the length of indexes in library catalogues (based on the experience of Digital Library of Wielkopolska) - Catlow, John; Górny, Mirosław; Lewandowski, Rafał (Biblioteka, 2009)
Artykuł przedstawia stosunkowo prostą i tanią metodę skracania indeksów rzeczowych w katalogach bibliotecznych. Polega ona na przyjęciu zestawu kilkudziesięciu pojęć ogólnych - charakteryzujących się niską barierą świadomości semantycznej. Wokół tych słów budowane są subindeksy złożone ze słów występujących w opisach zawierających dane pojęcie ogólne. Skuteczność metody badano, analizując zawartość fragmentów indeksów przedmiotowych centralnego katalogu bibliotek polskich NUKAT, Biblioteki Uniwersyteckiej w Poznaniu i Biblioteki Kongresu. Metoda ta w porównaniu z metodą języka haseł przedmiotowych średnio trzykrotnie skraca długość indeksu i znacznie ułatwia czytelnikowi rozeznanie w użytym przez katalogera słownictwie. Została opracowana dla potrzeb Wielkopolskiej Biblioteki Cyfrowej i prawdopodobnie będzie stosowana we wszystkich regionalnych bibliotekach cyfrowych w Polsce.