Sprawozdanie z 1. Ogólnopolskiej Studencko-Doktoranckiej Konferencji Bibliologicznej (Poznań, 3–4.04.2019) - Łubocki, Jakub Maciej (Biblioteka, 2019)
Prezentowana konferencja zorganizowana została przez Zespół ds. Inwentaryzacji Biblioteki Katedralnej w Gnieźnie przy Instytucie Historii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. W artykule sprawozdawczym zreferowano tematykę 17 wystąpień konferencyjnych (z zakresu różnorodnych aspektów książki dawnej; z umiarkowaną przewagą zagadnień tegumentologicznych). W podsumowaniu konferencję oceniono bardzo pozytywnie, doceniono bardzo równy i wysoki poziom wystąpień oraz sporą liczbę ośrodków naukowych (Kraków, Lublin, Mińsk, Poznań, Słupsk, Tel Awiw, Toruń, Warszawa) i prelegentów biorących udział w spotkaniu (choć żaden z referentów nie reprezentował instytutu stricte bibliologicznego). Konferencji towarzyszyła wystawa okolicznościowa prezentująca zbiory specjalne Biblioteki PTPN (oprac. Michał Bartoszak i Wojciech Graś), ukazująca, jak kształtował się zasób tej biblioteki przez pryzmat jej najznamienitszych donatorów.