Książki z Braniewa w Bibliotece Uniwersyteckiej w Uppsali w XVII wieku - Sjökvist, Peter (Biblioteka, 2020)
Jest rzeczą ogólnie wiadomą, że podczas potopu szwedzkiego w wieku XVII wojska szwedzkie wywiozły z Polski łupy wojenne obejmujące także liczne księgozbiory, w tym, w roku 1626, zbiory biblioteki kolegium jezuickiego w Braniewie. Artykuł omawia, w jaki sposób dokonano uporządkowania i organizacji zbiorów z Braniewa w pierwszym budynku biblioteki Uniwersytetu w Uppsali po ich przekazaniu przez króla szwedzkiego Gustawa II Adolfa. W szczególności omówiono dzieła o treści teologicznej. Jak pokazuje autor, książki z Braniewa napisane przez autorów katolickich lub redagowane przez wydawców katolickich, o bardziej neutralnym charakterze, tj. książki dotyczące historii Kościoła, wydań Biblii czy konkordancji biblijnych, uznano ogólnie za bardziej przydatne na luterańskim uniwersytecie niż dzieła autorów katolickich zawierające np. komentarze do Biblii, kazania czy pisma dogmatyczne.