Uczelniana sieć biblioteczna - Wojciechowski, Jacek (Biblioteka, 2012)
Efektywność bibliotek, szczególnie akademickich, wymaga zmian organizacyjnych, ułatwiających lub wymuszających współdziałanie. W obrębie uczelni musi funkcjonować zintegrowana sieć bibliotek – z odpowiednim podziałem powinności – i trzeba też łączyć w miarę możliwości małe biblioteki w średnie albo w duże. W ramach sieci powstaje szansa centralizacji w bibliotece głównej – wyspecjalizowanej, efektywniejszej, więc w eksploatacji tańszej – bibliotecznych procesów zaplecza, a także: koordynacji wszystkich ważniejszych przedsięwzięć. Bibliotekom przyporządkowanym łatwiej wobec tego skupić się na realizacji usług, coraz częściej: na użytek całej uczelni – z dostosowaniem ich do zmiennych potrzeb publiczności oraz do zadań wynikających z nowego modelu funkcjonowania uczelni. Konieczna wydaje się też powszechna implementacja programu ponadusługowego w uczelnianych sieciach bibliotecznych.