Zagadkowy rękopis muzyczny PL-Pu Rpm7642 i znaleziony w nim spis muzyków jezuickich z pierwszej połowy XVIII wieku - Walter-Mazur, Magdalena (Biblioteka, 2024)
Cele artykułu: rozpoznanie zawartości rękopisu (repertuar, proweniencja, datowanie; wartość informacyjna w kontekście historii kultury muzycznej Rzeczpospolitej); ustalenie pochodzenia spisu muzyków i identyfikacja muzyków. Metody: metody krytyki zewnętrznej i wewnętrznej źródła muzycznego, metody historyczne. Wyniki: ustalenie, że rękopis PL-Pu Rpm7642 składa się z fragmentów ośmiu innych, powstałych przynajmniej w trzech różnych ośrodkach rękopisów, przybliżone ustalenie ich repertuaru; wskazanie na przyczynę tak nietypowej zawartości: związku z działalnością prof. Adolfa Chybińskiego, najprawdopodobniej poprzedniego właściciela rękopisu; zidentyfikowanie spisu muzyków jako pochodzącego z krakowskiej bursy muzycznej jezuitów, datowanego na rok 1735 – oprócz muzyków znanych z innych źródeł badany rękopis przynosi informacje o czterech nowych muzykach oraz uzupełnia dane na temat ośmiu już wcześniej odnotowanych.