Spuścizna Noacha Lasmana w zbiorach Biblioteki Uniwersyteckiej w Poznaniu - Jagiełłowicz, Marita (Biblioteka, 2025)
Streszczenie. W 2022 roku – w wyniku porozumienia Biblioteki Uniwersyteckiej w Poznaniu z Fundacją Tu Żyli Żydzi – powstała kolekcja Archiwum Żydów Poznania i Wielkopolski, funkcjonująca w ramach Pracowni Rękopisów Oddziału Zbiorów Specjalnych. Pierwsza do Biblioteki wpłynęła spuścizna po Noachu Lasmanie (1924–2018), poznańskim Żydzie, który przeżył Holokaust; geologu i pisarzu, który przez wiele lat mieszkał w Izraelu. Artykuł ma na celu przedstawienie zasad współpracy między Fundacją Tu Żyli Żydzi a Biblioteką Uniwersytecką w Poznaniu, zaprezentowanie biografii Noacha Lasmana na podstawie zgromadzonych archiwaliów oraz opisanie procesu opracowania i uporządkowania jego spuścizny w ramach kolekcji Archiwum Żydów Poznania i Wielkopolski. Metody: Podczas pracy nad spuścizną zastosowano metodykę archiwalną, korzystano z wytycznych opracowania archiwalnego spuścizn rękopiśmiennych Archiwum Polskiej Akademii Nauk. Wnioski: Spuścizna Noacha Lasmana stanowi cenny zbiór materiałów archiwalnych, który obejmuje m.in. dokumenty osobiste, dzienniki, korespondencję, materiały warsztatowe oraz fotografie i nagrania. Archiwalia te nie tylko dokumentują losy Noacha Lasmana jako ocalałego z Holokaustu, ale również ukazują życie Żydów w Poznaniu przed II wojną światową i podczas okupacji. Współpraca Biblioteki Uniwersyteckiej w Poznaniu z Fundacją Tu Żyli Żydzi przyczynia się do zachowania dziedzictwa społeczności żydowskiej w Wielkopolsce