Drukowane emblematy i rękopiśmienne medytacje z klasztoru norbertanek - Kiliańczyk-Zięba, Justyna (Biblioteka, 2025)
Streszczenie. Celem artykułu jest przedstawienie nieznanej dotąd literaturze przedmiotu – książki zawierającej sporządzony w latach 70. XVII wieku anonimowy polski przekład Paradisus Sponsi et Sponsae Jana Davida. Artykuł zawiera deskrypcję materialności tomu (łączącego przepisany ręcznie tekst z miedziorytami powielonymi w Antwerpii, w pracowni, którą kierował Theodoor Galle) oraz jej analizę. Prowadzą one do wniosków na temat okoliczności powstania książki: w środowisku zakonnym, na przełomie XVII i XVIII wieku. W artykule podjęto także próbę identyfikacji siostry, która była właścicielką książki. Tekst analizuje odkryty w bibliotece klasztoru sióstr norbertanek w Imbramowicach tom jako przykład książki hybrydowej, łączącej środki przekazu (rękopis i druk). Dowodzi, że wytwarzanie podobnych książek mogło służyć pogłębionej lekturze, modlitwie i medytacji.