W ziemiańskim dworze i na uniwersytecie… Badania proweniencyjne XIX-wiecznych prac Karola Libelta (1807–1875) z Pracowni Regionalnego Zasobu Bibliotecznego Biblioteki Uniwersyteckiej w Poznaniu i krąg ich odbiorców - Kucharska, Alina (Biblioteka, 2025)
Cel: Artykuł zwraca szczególną uwagę na prace autorstwa poznaniaka Karola Libelta przechowywane w Pracowni Regionalnego Zasobu Bibliotecznego Biblioteki Uniwersyteckiej w Poznaniu, które mają na swoich stronach znaki własnościowe w postaci pieczątek, rękopiśmiennych wpisów, ekslibrisów i naklejek, należące do wcześniejszych właścicieli. Głównym celem bowiem było poznanie grona odbiorców dzieł tego filozofa, działacza narodowego i politycznego. Metoda: W tekście został przyjęty układ chronologiczny, który przede wszystkim pozwolił na przybliżenie okoliczności powstania prac wydawanych na przestrzeni kilkudziesięciu lat, głównie w Poznaniu, choć pojawiają się także pojedyncze tytuły opublikowane poza Wielkopolską. Dzięki temu możliwe było też przypomnienie postaci filozofa, która na trwałe zapisała się na kartach lokalnej, wielkopolskiej historii. Analizie poddano kilkanaście tytułów pochodzących z Pracowni Regionalnego Zasobu Bibliotecznego, w których udało się zidentyfikować liczne znaki proweniencyjne. Wniosek: Badania przyniosły zróżnicowane informacje na temat czytelników XIX-wiecznych publikacji, a także historii samych książek przechowywanych obecnie w Bibliotece Uniwersyteckiej w Poznaniu. Do tych, którzy sięgnęli po prace Libelta i włączyli je do swoich księgozbiorów, należą przedstawiciele lokalnego ziemiaństwa i inteligencji oraz instytucje służące dobru ogólnemu. Warto zaznaczyć, że chociaż analizowane książki są przeważnie wydaniami lokalnymi, to nie tylko trafiały do biblioteczek Wielkopolan i wielkopolskich organizacji, ale też zasilały zbiory biblioteczne instytucji działających w Wilnie, we Lwowie czy na zachodzie Europy.