In stemma Matthiae Strobicz Tomasza Tretera a problem atrybucji drukowanych utworów okolicznościowych. Komunikat - Bielak, Alicja (Biblioteka, 2025)
Streszczenie. Postać Tomasza Tretera, artysty i pisarza, pełniącego funkcję sekretarza królów i biskupa Stanisława Hozjusza, cieszy się w ostatnich latach żywym zainteresowaniem badaczy. O ile twórczość artystyczna doczekała się szczegółowych analiz, o tyle literacka pozostaje niezbadana do tego stopnia, że nie jest znany nawet jej korpus. Do dorobku pisarskiego Tretera należałoby bowiem zaliczyć literaturę okolicznościową rozsianą po drukach ulotnych i w paratekstach. Celem niniejszego komunikatu jest omówienie i przekład stemmatu na herb Macieja Strubicza De insignibus, zawartego w okolicznościowym druczku Epigrammata in stemma Generosi Nobiliss[imi]que Viri D. Matthiae Strobicz, S.R.M. Secretarii, Equ[itis] Poloni (Brunsberga: Georg Schönfels, 1603). Utwór nie był przypisywany dotąd Treterowi, więc komunikat, poza udostępnieniem przekładu, umiejscawia go w sieci kontaktów Tretera, może też stanowić punkt wyjścia dalszych poszukiwań spuścizny poetyckiej kanonika warmińskiego. Przykład ten stanowi asumpt do zwrócenia uwagi na problemy atrybucji i katalogowania tego rodzaju utworów.