Literackie łupy wojenne w Uppsali w praktyce – teologia kontrowersyjna - Sjökvist, Peter (Biblioteka, 2021)
Konflikty religijne znajdowały swoje odzwierciedlenie nie tylko na polach bitew wieku siedemnastego, ale rozgrywały się w znacznie szerszym kontekście. Dostrzegamy je także w propagandzie, poezji, kazaniach czy dyskursie akademickim. Kiedy łupy wojenne z bibliotek katolickich w Polsce przywiezione przez wojska szwedzkie zostały przekazane luterańskiemu uniwersytetowi w Uppsali, wiele z książek uznano za mało wartościowe. Książki o proweniencji katolickiej zdecydowano się składować oddzielnie, z dala od ‘zdrowej i czystej’ literatury myśli reformacji luterańskiej umieszczonej w pierwszym budynku uniwersytetu. Artykuł przedstawia w jaki sposób posiadane katolickie teksty okazały się czasami użyteczne, przynajmniej na polu teologii polemicznej. W rzeczy samej, po przybyciu zbiorów z Braniewa i Fromborku do Uppsali, nauczanie na uniwersytecie przyjęło coraz bardziej anty-katolicki kurs, w szczególności jak się zdaje wobec doktrynalnych przekonań reprezentowanych przez Roberta Bellarmina.