Duńska Biblioteka Królewska: wielowymiarowy pomost między przeszłością i nowoczesnością - Sobczyk, Sławomir (Biblioteka, 2024)
Biblioteka Królewska w Kopenhadze jest centralną duńską biblioteką narodową, pełni również funkcję biblioteki uniwersyteckiej (dla uniwersytetów w Kopenhadze i Aarhus), instytucji naukowo-badawczej oraz kulturalno-wystawienniczej. Nowy budynek biblioteki, nazywany Czarnym Diamentem, został połączony ze starą, tradycyjną w formie częścią. Również działalność biblioteki łączy przeszłość i teraźniejszość. W niniejszej pracy przedstawiono historię, architekturę, księgozbiór oraz wielowymiarową działalność Biblioteki Królewskiej, w oparciu o dane pozyskane bezpośrednio przez autora podczas wizyty w bibliotece.