Trendy rozwoju polskich czasopism akademickich wydawanych przez uczelnie rolnicze i przyrodnicze - Adamiec, Agnieszka; Krawiec, Kinga (Biblioteka, 2025)
Streszczenie. Cel/teza: Czasopisma naukowe są istotnym miejscem prezentacji wyników badań naukowych, a ze względu na zapewniany przez nie co najmniej podwójny proces recenzyjny nadsyłanych artykułów stają się zaufaną platformą wymiany myśli naukowej. W Polsce czasopisma odgrywają również zasadniczą rolę w ewaluacji działalności naukowej. Zważywszy na potencjał i kluczową funkcję polskich czasopism naukowych w systemie komunikacji naukowej, warto przyjrzeć się ich współczesnemu etapowi rozwoju. Zainteresowanie kondycją czasopism akademickich jest uzasadnione z perspektywy zarówno polityki naukowej państwa, jak i środowiska akademickiego. Celem artykułu jest uchwycenie tendencji rozwojowych polskich czasopism akademickich. W badaniach skupiono się na czasopismach wydawanych przez uczelnie rolnicze i przyrodnicze. Koncepcja/metody badań: Aby osiągnąć zamierzony cel, posłużono się metodą analizy treści stron internetowych wybranych czasopism. Zbadano obecność ich tytułów w takich bazach indeksujących jak Web of Science, Scopus i DOAJ. Sprawdzono, czy strony internetowe czasopism spełniają wymagania stawiane periodykom przez wskazane bazy. Zwrócono również uwagę na poziom otwartości badanych czasopism. Wyniki i wnioski: W wyniku przeprowadzonej analizy wykazano, że niewielka liczba czasopism akademickich wydawanych przez polskie uczelnie przyrodnicze i rolnicze spełnia wymogi światowych baz indeksujących, a proces ich rozwoju jest wolniejszy, niż można byłoby oczekiwać. W odpowiedzi na taki rezultat badań zaproponowano kierunki rozwoju polskich czasopism naukowych. Zastosowanie praktyczne: Wnioski płynące z badań mogą pomóc redakcjom w spełnieniu kryteriów oceny baz indeksujących czasopisma. Mogą stanowić również punkt wyjścia do dalszych badań, np. porównawczych na poziomie międzynarodowym, a także etapów rozwoju polskich i zagranicznych czasopism akademickich. Ponadto wyniki analizy mogą wspierać redakcje w opracowywaniu polityk wydawniczych i doskonaleniu praktyk redakcyjnych, co przyczynia się do profesjonalizacji czasopism. Praktyczne wykorzystanie wyników badań obejmuje także wskazówki dla władz uczelni w zakresie wspierania rozwoju czasopism i ich większej obecności w międzynarodowych bazach indeksujących.