Joanna Król, To idzie młodość… Związek Młodzieży Polskiej w szkole średniej ogólnokształcącej w latach 1948–1957, Avalon, Kraków 2011, ss. 369 - Głowacka-Sobiech, Edyta (Biuletyn Historii Wychowania, 2016)
.