Danuta Koźmian, Poglądy społeczno-pedagogiczne Aleksandra Kazimierza Patkowskiego (1890-1942), Szczecin 1994, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego - Kamedula, Eugeniusz (Biuletyn Historii Wychowania, 1995)
Danuta Koźmian, Poglądy społeczno-pedagogiczne Aleksandra Kazimierza Patkowskiego (1890-1942), Szczecin 1994, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego