Sławomir Sztobryn, Filozofia wychowania Sergiusza Hessena, Łódź 1994, Uniwersytet Łódzki - Walczak, Anna (Biuletyn Historii Wychowania, 1995)
Sławomir Sztobryn, Filozofia wychowania Sergiusza Hessena, Łódź 1994, Uniwersytet Łódzki