Grzegorz Michalski, Zygmunt Myslakowski (1890-1971), działalność i twórczość pedagogiczna, Acta Universitatis Lodziensis, Folia Paedagogica et Psychologica, nr 33, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 1994, ss. 152. - Trojanowska, Ewa (Biuletyn Historii Wychowania, 1995)
Grzegorz Michalski, Zygmunt Myslakowski (1890-1971), działalność i twórczość pedagogiczna, Acta Universitatis Lodziensis, Folia Paedagogica et Psychologica, nr 33, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 1994, ss. 152.