Krzysztof Stopka, Szkoły katedralne metropolii gnieźnieńskiej w średniowieczu. Studia nad kształtowaniem kleru polskiego w wiekach średnich, PAU, Rozprawy Wydziału Historyczno-Filozoficznego, Ł 76, Kraków 1994, ss. 274. - Żołądź, Dorota (Biuletyn Historii Wychowania, 1995)
Krzysztof Stopka, Szkoły katedralne metropolii gnieźnieńskiej w średniowieczu. Studia nad kształtowaniem kleru polskiego w wiekach średnich, PAU, Rozprawy Wydziału Historyczno Filozoficznego, Ł 76, Kraków 1994, ss. 274.