Rola mniejszości narodowych w kulturze i oświacie polskiej od X V m do XX w. (1939 r.) Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Wrocław 9-10 października 1996 r. - Magiera, Elżbieta (Biuletyn Historii Wychowania, 1997)
.