Z badań nad dziejami oświaty i polskiego życia narodowego na Pomorzu Nadwiślańskim w XIX i XX wieku. Księga Pamiątkowa dedykowana Doktorowi Jerzemu Szewsowi z okazji 85. rocznicy urodzin, pod red. Lidii Burzyńskiej-Wentland, Gdańsk 2010, ss. 440 - Stawiak-Ososińska, Małgorzata (Biuletyn Historii Wychowania, 2011)
Z badań nad dziejami oświaty i polskiego życia narodowego na Pomorzu Nadwiślańskim w XIX i XX wieku. Księga Pamiątkowa dedykowana Doktorowi Jerzemu Szewsowi z okazji 85. rocznicy urodzin, pod red. Lidii Burzyńskiej-Wentland, Gdańsk 2010, ss. 440