Leszek Albański, Spoleczno-pedagogiczna działalność Towarzystwa Gniazd Sierocych i Wiosek Kościuszkowskich, Jelenia Góra 1999, Wydawnictwo Kolegium Krakonoskiego Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej, ss. 198 - Wolter, Edyta (Biuletyn Historii Wychowania, 2000)
Leszek Albański, Społeczno-pedagogiczna działalność Towarzystwa Gniazd Sierocych i Wiosek Kościuszkowskich, Jelenia Góra 1999, Wydawnictwo Kolegium Krakonoskiego Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej, ss. 198