Danuta Apanel, Instytucjonalna opieka całkowita nad dzieckiem na Pomorzu Środkowym w latach 1945-1975, Wydawnictwo Pomorskiej Akademii Pedagogicznej w Słupsku, Słupsk 2006, ss. 218 - Jamrożek, Wiesław (Biuletyn Historii Wychowania, 2005)
.