Państwo a wychowanie. Idee - mity - stereotypy, praca zbiorowa pod red. ks. Andrzeja Dymera i Tomasza Sikorskiego, Centrum Edukacyjne Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej i Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 2005, ss. 341 - Jamrożek, Wiesław (Biuletyn Historii Wychowania, 2005)
.