Z dziejów polskiej kultury i oświaty od średniowiecza do początków XX wieku, pod red. Krzysztofa Jakubiaka i Tomasza Maliszewskiego, Kraków 2010, ss. 536 - Pudłocki, Tomasz (Biuletyn Historii Wychowania, 2013)
.