Heliodor Święcicki (1854-1923) - pierwszy rektor Uniwersytetu Poznańskiego - Głowacka-Sobiech, Edyta (Biuletyn Historii Wychowania, 2003)
Heliodor Święcicki (1854-1923) - pierwszy rektor Uniwersytetu Pozńskiego