Kazimierz Twardowski (1866-1938). Współtwórca pedagogiki naukowej i akademickiej w Uniwersytecie Lwowskim - Szmyd, Kazimierz (Biuletyn Historii Wychowania, 2003)
Kazimierz Twardowski (1866-1938). Współtwórca pedagogiki naukowej i akademickiej w Uniwersytecie Lwowskim