Dorota Żołądź-Strzelczyk, Szkoły w Wielkopolsce – od średniowiecznych początków do reform Komisji Edukacji Narodowej, Wydawnictwo Poznańskie 2010, ss. 324 - Puchowski, Kazimierz (Biuletyn Historii Wychowania, 2013)
.