Adam Fijałkowski, Puer eruditus. Idee edukacyjne Wincentego z Beauvais (ok. 1194-1264), Wydawnictwo Neriton, Warszawa 2001, ss. 225, sum., ii. - Ratajczak, Krzysztof (Biuletyn Historii Wychowania, 2004)
Adam Fijałkowski, Puer eruditus. Idee edukacyjne Wincentego z Beauvais (ok. 1194-1264), Wydawnictwo Neriton, Warszawa 2001, ss. 225, sum., ii.