XXI Seminarium Mediewistyczne pt. Książka na pograniczu chrześcijaństwa wschodniego i zachodniego (X-XVI w.), Poznań 12-14 października 2000 - Ratajczak, Krzysztof (Biuletyn Historii Wychowania, 2001)
.