Herbart znany i nieznany. W dwusetną rocznicę wydania Pedagogiki ogólnej, praca zbiorowa pod red. Jana Piskurewicza i Dariusza Stępkowskiego SDB, Wydawnictwo Salezjańskie, Warszawa 2006, ss. 216 - Gulczyńska, Justyna (Biuletyn Historii Wychowania, 2007)
.