Nowa naukowa monografia najstarszej uczelni wyższej Poznania: Michał Nowicki, Akademia Lubrańskiego. Organizacja szkoły i działalność wychowawcza, Wydawnictwo DiG, Warszawa 2015, ss. 295, bibliografia, aneks, indeksy - Ratajczak, Krzysztof (Biuletyn Historii Wychowania, 2016)
.