Juliusz Jundziłl, Rodzina rzymska w czasach prosperity i przemian ideowych II wieku. Apulejusz, Fronton, Marek Aureliusz i Tertulian, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Bydgoszczy, Bydgoszcz 1996, ss. 284 - Jakubiak, Krzysztof (Biuletyn Historii Wychowania, 1997)
.