Danuta Koźmian, Chrześcijańska myśl wychowawcza Fryderyka Wilhelma Foerstera i jej recepcja w Polsce, Wydawnictwo Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 1996, ss. 169 - Jakubiak, Krzysztof (Biuletyn Historii Wychowania, 1997)
.