Dorota Żołądź-Strzełczyk, Peregrinatio académica. Studia młodzieży polskiej z Korony i Litwy na akademiach i uniwersytetach niemieckich w XVI i pierwszej połowie XVII wieku, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, Poznań 1996, s. 241 - Kosman, Marceli (Biuletyn Historii Wychowania, 1997)
.