Tadeusz Jałmużna, Z dziejów akademickiej Łodzi. Wyższa Szkoła Pedagogiczna 1946-1956, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 1996, ss. 127 - Schoener-Wojtowicz, Małgorzata (Biuletyn Historii Wychowania, 1997)
.