Zdzisław Pietrzyk, W kręgu Strasburga. Z peregrynacji młodzieży z Rzeczypospolitej polsko-litewskiej w latach 1538-1621, Kraków 1997, ss. 302 - Żolądź-Strzelczyk, Dorota (Biuletyn Historii Wychowania, 1998)
Zdzisław Pietrzyk, W kręgu Strasburga. Z peregrynacji młodzieży z Rzeczypospolitej polsko-litewskiej w latach 1538-1621, Kraków 1997, ss. 302