Nauki pedagogiczne w Polsce. Tradycje - współczesność - przyszłość. Materiały z konferencji, red. S. Michalski, R. Ossowski, Bydgoszcz 1994, Wydawnictwo WSP, ss. 561 - Żołądź-Strzelczyk, Dorota (Biuletyn Historii Wychowania, 1996)
Nauki pedagogiczne w Polsce. Tradycje - współczesność - przyszłość. Materiały z konferencji, red. S. Michalski, R. Ossowski, Bydgoszcz 1994, Wydawnictwo WSP, ss. 561