Dorota Żołądź-Strzelczyk pt. Szkoły w Wielkopolsce – od średniowiecznych początków do reform Komisji Edukacji Narodowej, Wydawnictwo Poznańskie 2010, ss. 324 - Puchowski, Kazimierz (Biuletyn Historii Wychowania, 2011)
Dorota Żołądź-Strzelczyk pt. Szkoły w Wielkopolsce – od średniowiecznych początków do reform Komisji Edukacji Narodowej, Wydawnictwo Poznańskie 2010, ss. 324